Návštěvnost
Návštěvnost:
ONLINE: 4
DNES: 277
TÝDEN: 277
CELKEM: 1218281
Návštěvnost:
ONLINE: 4
DNES: 277
TÝDEN: 277
CELKEM: 1218281
Restaurace, které jsou zahrnuty v tomto seznamu stojí za to navštívit, protože používají k přípravě pokrmů výrobky a suroviny od místních dodavatelů nebo regionální certifikované výrobky. Některé z těchto restaurací mají na jídelním lístku slezské speciality.
Stylová hospůdka ležící nedaleko Opavy v obci Háj ve Slezsku – Smolkov poskytuje návštěvníkům příjemnou atmosféru venkova a především nabízí poctivou domácí slezskou kuchyni. V interiéru restaurace se nachází původní kachlová kamna, která vytváří útulné prostředí až pro 30 hostů. V prvním patře se nachází „Hodovní místnost“, která slouží k pořádání svateb, oslav nebo firemních večírků. V místě je k dispozici i malý penzion. Během letních měsíců je hostům k dispozici terasa s posezením na nádvoří.
Adresa:
Slezský Grunt
Poddubí 3
747 92 Háj ve Slezsku - Smolkov
Web: http://www.slezskygrunt.cz/
Telefon: +420 731 582 755
Otevírací doba:
Pondělí – Sobota: 11:00 - 22:00 h
Neděle: 11:00 - 21:00 h
Nabízené regionální speciality:
Slezská zelňačka
Kateřinský řízek, slezské zelí a domácí houskové knedlíky
Smolkovský šmak (slezské placičky, zelí na špíčku, uzená plec)
Slezský bramborový placek
Sezónně má restaurace v nabídce např.: Slezský bigos nebo Slezské nebe.
Regionální dodavatelé:
Otické kysané zelí
Maso z Řeznictví Tichý v Háji ve Slezsku
Med Chlebiš z Šilheřovic
Pivo Rohan z Rohova
Restaurace se nachází v obci Háj ve Slezsku – Lhota. Areál bývalého mlýna nabízí návštěvníkům kromě výjimečného gastronomického zážitku také ubytování, možnost pořádání svatebních obřadů, oslav, rautů nebo firemních večírků. Restaurace nabízí hostům každý týden nové sezónní menu, proto je zde stále co nového ochutnávat. V areálu je možno si zakoupit jejich domácí produkty jako jsou marmelády, medy nebo paštiky. Zajímavostí je, že se zde nachází i muzeum mlynářství a sídlí v místě jezdecký klub, kde je možnost si vyzkoušet jízdu na koni.
Adresa:
Mlýn vodníka Slámy
K Mlýnu 1
747 92 Háj ve Slezsku - Lhota
Telefon: +420 724 803 462
Otevírací doba:
Pondělí: Zavřeno
Úterý – Čtvrtek: 11.00 - 20.00 h
Pátek – Sobota: 11.00 - 22.00 h
Neděle: 11.00 - 20.00 h
Regionální dodavatelé:
Pštrosí vršek Wieder Hněvošice
Regionální dodavatelé z jiných okresů:
Maso z farmy Rudimov, okres Zlín
Pstruží farma Horní Domaslavice, okres Frýdek-Místek
Farma rodiny Němcovy, okres Žďár nad Sázavou
Jatka Marwin, okres Šumperk
Nedaleko Městských sadů v Opavě se nachází restaurace, která nabízí spoustu pokrmů z regionální Slezské kuchyně. V přípravě těchto specialit dbají na kvalitu a ne na kvantitu nabízených jídel. Důkazem toho je, že většina výrobků a surovin, ze kterých se pokrmy připravují, pochází od místních dodavatelů. Velkou zajímavostí restaurace je nabídka kurzů vaření pro veřejnost. Samozřejmostí je nabídka zajištění svatební hostiny, narozeninových oslav nebo firemních večírků. Na odvoz hostů z restaurace vymysleli skvělý nápad, a to je zajištění taxi služby za menší poplatek.
Adresa:
Restaurace U tří jabloní
Sadová 46
746 01 Opava
Web: www.utrijabloni.cz
Telefon: +420 605 327 571
Otevírací doba:
Pondělí - Úterý: 10:30-15:00 h
Středa: 10:30 - 15:00 h od 18:00 - 22:00 h
Čtvrtek: 10:30 - 15:00 h od 17:00 - 22:00 h
Pátek: 10:30 - 15:00 h od 17:00 - 00:00 h
Sobota: 12:30 - 23:00 h
Neděle: 12:00 - 18:00 h
Nabízené regionální speciality:
Domácí huspenina s cibulí a octem, domácí kváskový chléb
Domácí klobása na černém pivě, domácí kváskový chléb
Babiččina zelňačka s domácí klobáskou
Slezská pečená kachna na jablkách, otické zelí, domácí bramborový knedlík
Regionální dodavatelé:
Zvěřina - Opavská lesní a.s., Good Venison s.r.o.
Ovoce a zelenina – Miroslav Vlček, Opava
Vepřové, bůček, klobásy, paštiky – Vršovické uzeniny
Hovězí maso – Farma Klokočov, MK Klemens
Tvaroh, máslo, sýry – Farma Klokočov
Hotel se nachází v Hradci nad Moravicí v malebném údolí řeky Moravice. Součástí je samozřejmě hotelová restaurace, která nabízí moderní českou a sezónní kuchyni. Určitě stojí za to ochutnat domácí těstoviny. Každý měsíc se mohou návštěvníci těšit na tematické zážitkové menu, které je vždy zaměřené na regionální sezónní suroviny. V hotelovém areálu se nachází i možnosti sportovního vyžití, wellness, masáže nebo jsou k dispozici k pronájmu konferenční prostory.
Adresa:
Hotel Belaria Resort***
Žimrovická 663
747 41 Hradec nad Moravicí
Web: www.belaria.cz
Telefon: +420 553 652 536
Otevírací doba:
Pondělí – Neděle: 11:00 – 21:30 h
Nabízené regionální speciality:
Huspenina se zeleninou a domácím chlebem
Kachní stehno, červené zelí, slezské klusky
Regionální dodavatelé:
Farma Klokočov
Jatky Melč
Otické zelí
Restaurace, která se postavila opět na vlastní nohy. Nachází se v Hradci nad Moravicí za částí Kajlovec. Salaš nabízí v jídelním lístku domácí českou kuchyni, ale i modernější mezinárodní kuchyni. V areálu se pořádají i různé akce jako zvěřinové nebo zabijačkové hody. Součástí restaurace v selském stylu z opalovaného dřeva a stylovými dekoracemi je salónek, vinárna a letní zahrádka. Kapacita hlavního sálu v restauraci je 50 míst. Od května roku 2017 je v areálu možnost přenocování v menším ubytovacím zařízení.
Adresa:
Areál Salaš
Opavská 386
747 41 Hradec nad Moravicí
Web: www.areal-salas.cz
Telefon: +420 732 999 989
Otevírací doba:
Denně 11:00 - 22:00 h
Pátek a Sobota do 23:00 h
Nabízené regionální speciality:
Domácí klobása s opečeným česnekovým chlebem, křenem a hořčicí
Česneková s domácí klobásou, vejcem, sýrem a chlebovými krutónky
Regionální dodavatelé:
Lukáš Gebauer - řeznictví a uzenářství v Oticích
Otické zelí
Nachází se na ve městě Opava u Městských sadů. Nabízí širokou škálu pokrmů, ze kterých si vybere úplně každý. Můžete ochutnat jak českou tak i mezinárodní kuchyni. Ve vkusném prostředí restaurace Vás přivítá kvalifikovaná obsluha. Čas od času se v restauraci pořádají prezentační a degustační akce, které se vždy zaměřují na jednotlivé téma. Zde si můžete zajistit rodinnou oslavu, svatební hostinu či podnikový večírek. V letních měsících je otevřená zahrádka.
Adresa:
Restaurace U náhonu
Jaselská 10
746 01 Opava
Web: www.u-nahonu.cz
Telefon: +420 553 627 368
Otevírací doba:
Pondělí – Čtvrtek 11:00 – 22:00 h
Pátek – Sobota 11:00 – 24:00 h
Neděle 11:00 – 21:00 h
Nabízené regionální speciality:
Slezská chlebjanka s česnekem
Regionální dodavatelé:
Otické zelí
Mrkev a petržel z Otic nebo Malých Hoštic
Kozí farma Magdaléna ze Štítiny
Maso z Řeznictví Tichý v Háji ve Slezsku
Farmářské trhy – zeleniny, bylinky
Stylová restaurace, kde na Vás dýchne historie, se nachází v Opavě. Nabídka jídel je velice široká. Můžete ochutnat českou kuchyni, ale také pizzu z pravé italské pece. V restauraci také připravují na objednávku rauty nebo švédské stoly k různým společenským událostem. Pořádají se zde různé tematické víkendové akce.
Adresa:
Středověké pivní sklepy
Hradecká 1
746 01 Opava
Web: www.stredovekepivnisklepy.cz
Telefon: +420 775 630 555
Otevírací doba: Pondělí - Čtvrtek 11:00 - 22:00 h
Pátek - Sobota 11:00 - 24:00 h
Neděle 11:00 - 20:00 h
Regionální dodavatelé:
Zelenina Čedar z Opavy
Otické zelí
Kozí sýry z Farmy Klokočov
Maso dodává řeznictví Maso V+W, s.r.o. z Krnova.
Minipivovar s restaurací na okraji Opavy-Kylešovic se nachází v budově starého mlýna pocházejícího z 15. století a nabízí hostům venkovskou kuchyni. Panský mlýn je vhodným místem pro oslavu narozenin, svatební hostinu nebo firemní večírky. V letních měsících je otevřená i letní zahrádka a je k dispozici bowlingová dráha. Lze si zde i chytit pstruha ze sádky, nechat vykuchat a odnést domů. Zdejší pivo je určitě velkým lákadlem k návštěvě. V minipivovaru se vaří 10° Brtník, 12° Grizzly a 15° Kodiak.
Adresa:
Panský Mlýn
U Panského mlýna 267/28
747 06 Opava
Web: http://www.panskymlynopava.cz
Telefon: +420 604 222 280
Otevírací doba:
Pondělí Zavřeno
Úterý 11:00-22:00 h
Středa 11:00-22:00 h
Čtvrtek 11:00-22:00 h
Pátek 11:00-22:00 h
Sobota 11:00-22:00 h
Neděle 11:00-22:00 h
Regionální dodavatelé:
Pstruzi z vlastních sádek
Kozí sýry a hovězí maso z Farmy Klokočov
Zvěřina z Obchodně zemědělské společnosti ZEMPOL ve Vítkově
Vepřové maso od Latoň & Wieder z Chlebičova
Z Povodí Odry odebírají kapry.
Horní náměstí 382/69, 746 26 Opava * IČ: 04597486 * e-mail: dm@opavske-slezsko.cz
© Turistická oblast Opavské Slezsko, z.s. * Destinační management * Všechna práva vyhrazena
Členské obce spadající do oblassti Opavské Slezsko:
Bělá, Bohuslavice, Bolatice, Branka u Opavy, Bratříkovice, Brumovice, Březová, Budišov nad Budišovkou, Budišovice, Čavisov, Čermná ve Slezsku, Darkovice, Děhylov, Dobroslavice, Dolní Benešov, Dolní Lhota, Dolní Životice, Háj ve Slezsku, Hať, Hlavnice, Hlubočec, Hlučín, Hněvošice, Holasovice, Horní Lhota, Hrabyně, Hradec nad Moravicí, Chlebičov, Chuchelná, Chvalíkovice, Jakartovice, Jezdkovice, Kobeřice, Kozmice, Kravaře, Kružberk, Kyjovice, Lhotka u Litultovic, Litultovice, Ludgeřovice, Markvartovice, Melč, Mikolajice, Mladecko, Mokré Lazce, Moravice, Neplachovice, Nové Lublice, Nové Sedlice, Oldřišov, Opava, Otice, Píšť, Pustá Polom, Radkov, Raduň, Rohov, Skřipov, Slavkov, Služovice, Sosnová, Staré Těchanovice, Stěbořice, Strahovice, Sudice, Svatoňovice, Šilheřovice, Štáblovice, Štěpánkovice, Štítina, Těškovice, Třebom, Uhlířov, Velká Polom, Velké Heraltice, Velké Hoštice, Větřkovice, Vítkov, Vršovice, Vřesina, Závada
Poslední aktualizace: 17.02.2021