Navigace

Obsah

Týden slezské kuchyně proběhne letos od 5. do 14. dubna 2019

 

 

Týden slezské kuchyně 2019

Věříme, že jste si během Týdne slezské kuchyně pochutnali. Odpovídalo by tomu to, že výsledky soutěží mezi restauracemi byly velmi těsné. Rozhodoval opravdu každý hlas! A jak to dopadlo:

 

  • Ocenění široké veřejnosti formou SMS:

1. U Zlatého kříže

2. Restaurace Nemlýn

3. Hospoda Slezský grunt

 

  • Ocenění Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě:

1. Restaurace Na Rybníčku

2. Mlýn vodníka Slámy

3. Restaurace Nemlýn

 

  • Kreativní cena Opavského a Hlučínského deníku:

1. Restaurace a cukrárna Terasa

 

Všem moc gratulujeme, děkujeme za účast a především za vysoké nasazení a perfektně odvedenou práci.

 


 

 

 

 


 

1. Hospoda Slezský Grunt, Poddubí 3, Háj ve Slezsku - Smolkov

2. Restaurace U náhonuJaselská 433/10, Opava

3. Mlýn vodníka SlámyK Mlýnu 1, Háj ve Slezsku - Lhota

4. Restaurace Na RybníčkuNa Rybníčku 380/43, Opava

5. Restaurace a vinárna U Přemka, Solná 417/8, Opava

6. U Zlatého kříže, Krnovská 77/33, Opava

7. Restaurace Nemlýn, Alejní 3398/26, Kravaře

8. Restaurace a cukrárna Terasa, Partyzánská 5, Opava

9. U Jabloní na statku, Hlavní 92/137, Opava

Tato restaurace se zapojí do soutěže 11.4.2019, z důvodu stěhování provozovny na nové místo. Restaurace U tří jabloní se mění na U Jabloní na statku!

10. Café Restaurant MincovnaNáměstí republiky 450/17, Opava


 

 

 

 


 

Již šestým ročníkem letos v dubnu pokračuje soutěž Týden slezské kuchyně, která si získala přízeň turistů i opavských patriotů. Hlavní myšlenkou je reprezentovat osobitou gastronomii našeho malého regionu na jídelních lístcích restaurací.  Zapojené restaurace nabídnou letos návštěvníkům širší škálu pokrmů rozdělenou do třech sekcí. Inovace doznalo také hodnocení restaurací, kdy mimo již zaběhlou cenu veřejnosti, přibude také odborné ocenění a kreativní cena.

 

Vymezili jsme pevnější pravidla, která předepisují, jakou minimální nabídku musí restaurace během akce zajistit a nabídnout svým hostům. Vytvořili jsme tři sekce, ve kterých mohou kuchaři předvést své umění. Host vždy na jídelním lístku najde nabídku pokrmů z těchto okruhů: Tradiční recept slezské kuchyně, Volná variace slezské kuchyně a Produkty a nápoje slezské kuchyně

 

I letos proběhnou soutěže, které ohodnotí kvalitu a přípravu restaurací na akci. Nově bude uděleno Ocenění Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, která je současně odborným garantem celé soutěže. Hodnocení proběhne na základě mystery shoppingu. Druhou novinkou je Kreativní cena Opavského a hlučínského deníku. Zachována bude také SMS soutěž, na kterou jsou hosté již zvyklí. Chybět nebude ani foto soutěž či slosovatelná účtenka. Připravené ceny jsou opět v podobě regionálních výrobků. 

 


Tradiční kuchyně stojí na tradičních receptech, jejichž podstatu je nutno dodržovat. Stavět na výjimečných regionálních výrobcích je otázkou kvality, ekonomické prosperity regionu i patriotismu v dnešním globalizovaném světě. Jsou za námi více než pětileté zkušenosti. Když jsme začínali, o charakteru slezské kuchyně toho veřejnost s výjimkou několika historiků nic nevěděla. Nyní nám průzkumy dokládají, že je situace odlišná a 38% respondentů projevilo znalost akce. Lidé jsou schopni vyjmenovat regionální výrobce potravin, někdy i unikátní výrobky nebo tradiční pokrmy. Podařilo se nám v Opavském Slezsku vybudovat něco, co nemá obdoby v celém Moravskoslezském kraji. Opavsko má potenciál být zajímavou turistickou destinací a regionální gastronomie je jeho tváří.

 

 

"Objevovat region skrze chutě návštěvníky zkrátka baví"


 
Gastronomické podniky na Opavsku od 5. do 14. dubna do své nabídky opět zařadí regionální jídla připravená podle tradičních receptů, nebo ze surovin, které jsou s Opavským Slezskem spojeny. Hosté budou moct nejen ochutnat širokou nabídku pokrmů, ale i je ohodnotit. Pro návštěvníky restaurací budou opět připraveny soutěže o zajímavé ceny.  


S Týdnem slezské kuchyně jsou úzce spjaty výrobky s  certifikátem Opavské Slezsko  – regionální produkt®. Místní akční  skupina Opavsko se stala v roce 2013 koordinátorem této značky a ve spolupráci s Opavským Slezskem a dalšími partnery zavedli certifikační proces regionálního značení výrobků. Kromě místního původu musí produkty přispívat k  dobrému jménu regionu, musí být kvalitní, šetrné k životnímu prostředí a jedinečné ve vztahu k území Opavského Slezska. Jednotlivé produkty lze zakoupit u samotných výrobců, v rámci farmářských trhů, jarmarků a různých festivalů, případně je ochutnáte právě během Týdne slezské kuchyně.

 

"Právě regionální produkty tvoří základ regionální gastronomie"

 

 

HODNOCENÍ RESTAURACÍ


I tento rok bude probíhat soutěž o to, která restaurace se stane nejlepší. Letos jsme připravili tři kategorie hodnocení.


1) Ocenění Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.
Odborná část byla připravena v součinnosti s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu. Hodnocení provedou studenti s odborným zaměřením na gastronomii a cestovní ruch při Slezské univerzitě v Opavě. Hlavními kritérii budou: nabídka pokrmů, sortimentní nabídka, kvalita služby a dodržení zadání soutěže. Cena bude předána z rukou děkana FPF. Vítěz bude zveřejněn na stránkách www.slu.cz a dalších spřátelených webech.

 

2) Ocenění široké veřejnosti. 
Návštěvník restaurace může vyjádřit svou spokojenost s objednaným jídlem tím, že zašle pomocí specifického kódu hlas danému provozovateli. Vyhrává restaurace s nejvíce obdrženými hlasy. Tato provozovna získá certifikát „Nejoblíbenější provozovna Týdne Slezské Kuchyně 2019“ a jméno vítězného podniku  bude zveřejněno v regionálním tisku – Opavský a Hlučínský deník a doplněno fotografií, případně krátkým rozhovorem. 

 

3) Kreativní cena Opavského a hlučínského deníku 
Volný pokrm nebo nápoj na regionální téma. Podmínkou je z 90 % použít regionální suroviny a vytvořit originální soutěžní produkt.

PRO NÁVŠTĚVNÍKY JSOU PŘIPRAVENY 3 ZAJÍMAVÉ SOUTĚŽE


SLOSOVATELNÁ ÚČTENKA

Vyhrajte poukaz na další konzumaci v restauraci zdarma! Po zaplacení zaznamenejte na zadní stranu účtenky své jméno a tel. číslo. Účtenku vhoďte do označené nádoby umístěné v restauraci. Po skončení Týdne Slezské kuchyně proběhne losování a vylosovaný výherce bude odměněn.  Šťastlivec bude kontaktován provozovatelem restaurace a k předání ceny dojde v této restauraci. 
 


SMS SOUTĚŽ

Byli jste spokojeni a chutnalo Vám? Pošlete svůj hlas restauraci a sami se tak zúčastníte soutěže o dárkové koše s regionálními potravinami .
Pošlete SMS ve tvaru: „soutěžní číslo restaurace“ na tel. číslo 604 291 605. Cena SMS dle Vašeho tarifu.

Z jednoho tel. čísla lze zaslat pouze jeden hlas denně.
 
 
FOTO SOUTĚŽ

Umístěte na facebook fotografii z Vaší návštěvy restaurace s objednaným jídlem z menu slezské kuchyně a vyhrajte soudek regionálního piva. 

Použijte u toho hastag: #tsk2019

 


 

SEKCE SLEZSKÉ KUCHYNĚ

 

Sekce: Tradiční recept slezské kuchyně

Mít v týdenní nabídce minimálně tři hlavní jídla nebo polévky (případně jejich kombinaci) připravených podle Tradičních receptů slezské kuchyně Opavského Slezska. Vybírat lze ze základních receptů, které najdete na konci tohoto dokumentu.

 

Recepty naleznete také na stránkách Opavského Slezska: http://bit.ly/Tradiční_recepty_slezské_kuchyně

Kuchařku včetně postupů naleznete také na stránkách Opavského Slezska: http://bit.ly/Kuchařka_slezské_kuchyně

 

Sekce: Volná variace slezské kuchyně

Mít v týdenní nabídce minimálně tři libovolná jídla připravená ze základních surovin z Opavského Slezska. Jedná se o volnou variaci a dává to možnost vyniknout vaši fantazii. Základními surovinami z Opavského Slezska se rozumí např. sýry z farmy Klokočov, Otické kysané zelí, Vršovické klobásy apod. Vybírat tak můžete z již certifikovaných výrobků značkou Opavské Slezsko regionální produkt©, nebo dle vlastního uvážení nakupujte u místních producentů. Jako přílohy a další ingredience použijte pouze ty ze středoevropské oblasti. 

 

Seznam produktů Opavské Slezsko regionální produkt©: http://bit.ly/Certifikované_výrobky

 

Sekce: Produkty a nápoje slezské kuchyně

Mít v týdenní nabídce minimálně tři nápoje nebo výrobky z oblasti Opavského Slezska. Jedná se např. o nabídku regionálního pivovaru, Ovocné šťávy Vitaminátor, Kateřinské kávy, Bolatický koláč, med od místních včelařů apod. Vybírat tak lze z produktů certifikovaných značkou Opavské Slezsko regionální produkt©, nebo z produktů bez certifikátu, ale původem z oblasti Opavského Slezska. 


 

 

Týden slezské kuchyně 2019

 


 

Výzva k zapojení do Týdne slezské kuchyně

Destinační management turistické oblasti Opavské Slezsko ve spolupráci s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity připravují další ročník Týdne slezské kuchyně.  Ten proběhne v termínu od 5. do 14. dubna 2019.

Zájemci (restaurační, stravovací a ubytovací zařízení), kteří by se rádi do akce zapojili, se mohou hlásit a získat více informací na emailu: dm@opavske-slezsko.cz

Tento projekt je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje

Moravskoslezský kraj