Navigace

Obsah

Týden slezské kuchyně proběhne letos od 5. do 14. dubna 2019

 

Týden slezské kuchyně - Slezské nebe

Tradiční dubnová akce, na kterou se každoročně těší všichni milovníci tradičních pokrmů z blízkého i vzdáleného okolí, pokračuje letos již šestým ročníkem. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je vrátit na jídelní lístky zdejších restaurací regionální kulinářské speciality našich předků, za využití kvalitních regionálních produktů. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost ochutnat typickou chuť slezské kuchyně.  Nabídka receptů je široká a dnešní kuchyně dovoluje i moderní pojetí.  

 

Tradiční kuchyně stojí na tradičních receptech, jejichž podstatu je nutno dodržovat. Stavět na výjimečných regionálních výrobcích je otázkou kvality, ekonomické prosperity regionu i patriotismu v dnešním globalizovaném světě.  Podařilo se nám v Opavském Slezsku vybudovat něco, co nemá obdoby v celém Moravskoslezském kraji. Opavsko má potenciál být zajímavou turistickou destinací a regionální gastronomie je jeho tváří.

 

"Objevovat region skrze chutě návštěvníky zkrátka baví"


 
Gastronomické podniky na Opavsku od 5. do 14. dubna do své nabídky opět zařadí regionální jídla připravená podle tradičních receptů, nebo ze surovin, které jsou s Opavským Slezskem spojeny. Hosté budou moct nejen ochutnat širokou nabídku pokrmů, ale i je ohodnotit. Pro návštěvníky restaurací budou opět připraveny soutěže o zajímavé ceny.  


S Týdnem slezské kuchyně jsou úzce spjaty výrobky s  certifikátem Opavské Slezsko  – regionální produkt®. Místní akční  skupina Opavsko se stala v roce 2013 koordinátorem této značky a ve spolupráci s Opavským Slezskem a dalšími partnery zavedli certifikační proces regionálního značení výrobků. Kromě místního původu musí produkty přispívat k  dobrému jménu regionu, musí být kvalitní, šetrné k životnímu prostředí a jedinečné ve vztahu k území Opavského Slezska. Jednotlivé produkty lze zakoupit u samotných výrobců, v rámci farmářských trhů, jarmarků a různých festivalů, případně je ochutnáte právě během Týdne slezské kuchyně.

 

"Právě regionální produkty tvoří základ regionální gastronomie"

 

 


 

Jaké restaurace se do Týdne slezské kuchyně zapojí se dozvíte v průběhu března.

 


 

PRO NÁVŠTĚVNÍKY JSOU PŘIPRAVENY 3 ZAJÍMAVÉ SOUTĚŽE


SLOSOVATELNÁ ÚČTENKA

Vyhrajte poukaz na další konzumaci v restauraci zdarma! Po zaplacení zaznamenejte na zadní stranu účtenky své jméno a tel. číslo. Účtenku vhoďte do označené nádoby umístěné v restauraci. Po skončení Týdne Slezské kuchyně proběhne losování a vylosovaný výherce bude odměněn.  Šťastlivec bude kontaktován provozovatelem restaurace a k předání ceny dojde v této restauraci. 
 


SMS SOUTĚŽ

Byli jste spokojeni a chutnalo Vám? Pošlete svůj hlas restauraci a sami se tak zúčastníte soutěže o dárkové koše s regionálními potravinami .
Pošlete SMS ve tvaru: „soutěžní číslo restaurace“ na tel. číslo 604 291 605. Cena SMS dle Vašeho tarifu.

Z jednoho tel. čísla lze zaslat pouze jeden hlas denně.
 
 
FOTO SOUTĚŽ

Umístěte na facebook fotografii z Vaší návštěvy restaurace s objednaným jídlem z menu slezské kuchyně a vyhrajte soudek regionálního piva. 

Použijte u toho hastag: #tsk2019

 


 

Výzva k zapojení do Týdne slezské kuchyně

Destinační management turistické oblasti Opavské Slezsko ve spolupráci s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity připravují další ročník Týdne slezské kuchyně.  Ten proběhne v termínu od 5. do 14. dubna 2019.

Zájemci (restaurační, stravovací a ubytovací zařízení), kteří by se rádi do akce zapojili, se mohou hlásit a získat více informací na emailu: dm@opavske-slezsko.cz