Navigace

Obsah

Týden slezské kuchyně proběhne letos od 17. do 26. dubna 2020

 

 

Seznam zapojených restaurací zveřejníme koncem března. 

Již sedmýn ročníkem letos v dubnu pokračuje akce Týden slezské kuchyně, která si získala přízeň turistů i opavských patriotů. Hlavní myšlenkou je reprezentovat osobitou gastronomii našeho malého regionu na jídelních lístcích restaurací.  Zapojené restaurace nabídnou návštěvníkům širší škálu pokrmů rozdělenou opět do třech sekcí. Inovace doznalo také hodnocení restaurací, kdy mimo již zaběhlou cenu veřejnosti, přibude také odborné ocenění a kreativní cena.

 

Vymezili jsme pevnější pravidla, která předepisují, jakou minimální nabídku musí restaurace během akce zajistit a nabídnout svým hostům. Vytvořili jsme tři sekce, ve kterých mohou kuchaři předvést své umění. Host vždy na jídelním lístku najde nabídku pokrmů z těchto okruhů: Tradiční recept slezské kuchyně, Volná variace slezské kuchyně a Produkty a nápoje slezské kuchyně

 

I letos proběhnou soutěže, které ohodnotí kvalitu a přípravu restaurací na akci. Uděleno bude opět Ocenění Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, která je současně odborným garantem celé soutěže. Hodnocení proběhne na základě mystery shoppingu. Druhým hodnocením je Kreativní cena Opavského a hlučínského deníku. Nebude chybět SMS soutěž či slosovatelná účtenka, na kterou jsou hosté již zvyklí. Připravené ceny jsou opět v podobě regionálních výrobků. 

 

"Objevovat region skrze chutě návštěvníky zkrátka baví"


 
Gastronomické podniky na Opavsku od 17. do 26. dubna do své nabídky opět zařadí regionální jídla připravená podle tradičních receptů, nebo ze surovin, které jsou s Opavským Slezskem spojeny. Hosté budou moct nejen ochutnat širokou nabídku pokrmů, ale i je ohodnotit. Pro návštěvníky restaurací budou opět připraveny soutěže o zajímavé ceny.  


S Týdnem slezské kuchyně jsou úzce spjaty výrobky s  certifikátem Opavské Slezsko  – regionální produkt®. Místní akční  skupina Opavsko se stala v roce 2013 koordinátorem této značky a ve spolupráci s Opavským Slezskem a dalšími partnery zavedli certifikační proces regionálního značení výrobků. Kromě místního původu musí produkty přispívat k  dobrému jménu regionu, musí být kvalitní, šetrné k životnímu prostředí a jedinečné ve vztahu k území Opavského Slezska. Jednotlivé produkty lze zakoupit u samotných výrobců, v rámci farmářských trhů, jarmarků a různých festivalů, případně je ochutnáte právě během Týdne slezské kuchyně.

 

"Právě regionální produkty tvoří základ regionální gastronomie"

 

HODNOCENÍ RESTAURACÍ


I tento rok bude probíhat soutěž o to, která restaurace se stane nejlepší. Existují tři kategorie hodnocení.


1) Ocenění Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.
Odborná část byla připravena v součinnosti s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu. Hodnocení provedou studenti s odborným zaměřením na gastronomii a cestovní ruch při Slezské univerzitě v Opavě. Hlavními kritérii budou: nabídka pokrmů, sortimentní nabídka, kvalita služby a dodržení zadání soutěže. Cena bude předána z rukou děkanky FPF. Vítěz bude zveřejněn na stránkách www.slu.cz a dalších spřátelených webech.

 

2) Ocenění široké veřejnosti. 
Návštěvník restaurace může vyjádřit svou spokojenost s objednaným jídlem tím, že zašle pomocí specifického kódu hlas danému provozovateli. Vyhrává restaurace s nejvíce obdrženými hlasy. Tato provozovna získá certifikát „Nejoblíbenější provozovna Týdne Slezské Kuchyně 2020“ a jméno vítězného podniku  bude zveřejněno v regionálním tisku – Opavský a Hlučínský deník a doplněno fotografií, případně krátkým rozhovorem. 

 

3) Kreativní cena Opavského a hlučínského deníku 
Volný pokrm nebo nápoj na regionální téma. Podmínkou je z 90 % použít regionální suroviny a vytvořit originální soutěžní produkt.

PRO NÁVŠTĚVNÍKY JSOU PŘIPRAVENY 3 ZAJÍMAVÉ SOUTĚŽE


SLOSOVATELNÁ ÚČTENKA

Vyhrajte poukaz na další konzumaci v restauraci zdarma! Po zaplacení zaznamenejte na zadní stranu účtenky své jméno a tel. číslo. Účtenku vhoďte do označené nádoby umístěné v restauraci. Po skončení Týdne Slezské kuchyně proběhne losování a vylosovaný výherce bude odměněn.  Šťastlivec bude kontaktován provozovatelem restaurace a k předání ceny dojde v této restauraci. 
 


SMS SOUTĚŽ

Byli jste spokojeni a chutnalo Vám? Pošlete svůj hlas restauraci a sami se tak zúčastníte soutěže o dárkové koše s regionálními potravinami .
Pošlete SMS ve tvaru: „soutěžní číslo restaurace“ na tel. číslo 604 291 605. Cena SMS dle Vašeho tarifu.

Z jednoho tel. čísla lze zaslat pouze jeden hlas denně.
 
 
FOTO SOUTĚŽ

Umístěte na facebook fotografii z Vaší návštěvy restaurace s objednaným jídlem z menu slezské kuchyně a vyhrajte soudek regionálního piva. 

Použijte u toho hastag: #tsk2019
 

SEKCE SLEZSKÉ KUCHYNĚ

 

Sekce: Tradiční recept slezské kuchyně

Mít v týdenní nabídce minimálně tři hlavní jídla nebo polévky (případně jejich kombinaci) připravených podle Tradičních receptů slezské kuchyně Opavského Slezska. Vybírat lze ze základních receptů, které najdete na konci tohoto dokumentu.

 

Recepty naleznete také na stránkách Opavského Slezska: http://bit.ly/Tradiční_recepty_slezské_kuchyně

Kuchařku včetně postupů naleznete také na stránkách Opavského Slezska: http://bit.ly/Kuchařka_slezské_kuchyně

 

Sekce: Volná variace slezské kuchyně

Mít v týdenní nabídce minimálně tři libovolná jídla připravená ze základních surovin z Opavského Slezska. Jedná se o volnou variaci a dává to možnost vyniknout vaši fantazii. Základními surovinami z Opavského Slezska se rozumí např. sýry z farmy Klokočov, Otické kysané zelí, Vršovické klobásy apod. Vybírat tak můžete z již certifikovaných výrobků značkou Opavské Slezsko regionální produkt©, nebo dle vlastního uvážení nakupujte u místních producentů. Jako přílohy a další ingredience použijte pouze ty ze středoevropské oblasti. 

 

Seznam produktů Opavské Slezsko regionální produkt©: http://bit.ly/Certifikované_výrobky

 

Sekce: Produkty a nápoje slezské kuchyně

Mít v týdenní nabídce minimálně tři nápoje nebo výrobky z oblasti Opavského Slezska. Jedná se např. o nabídku regionálního pivovaru, Ovocné šťávy Vitaminátor, Kateřinské kávy, Bolatický koláč, med od místních včelařů apod. Vybírat tak lze z produktů certifikovaných značkou Opavské Slezsko regionální produkt©, nebo z produktů bez certifikátu, ale původem z oblasti Opavského Slezska. 

Výzva k zapojení do Týdne slezské kuchyně

Destinační management turistické oblasti Opavské Slezsko ve spolupráci s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity připravují další ročník Týdne slezské kuchyně.  Ten proběhne v termínu od 17. do 26. dubna 2020.

Zájemci (restaurační, stravovací a ubytovací zařízení), kteří by se rádi do akce zapojili, se mohou hlásit a získat více informací na emailu: dm@opavske-slezsko.cz


Tento projekt je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje

Moravskoslezský kraj 

 


 

Jak šmakuje Moravskoslezsko

V Moravskoslezském kraji běží projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko.  Ochutnejte ještě více regionálních pokrmů.

Přijeďte se také podívat na již 10. ročník gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko, který se uskuteční v měsíci srpnu v areálu lázní Karlova Studánka.

Více informací o projektu a gastrofestivalu získáte: ZDE